(Svenska) Pussy Riot till Sverige

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Civil Rights Defenders, 
Folkets Hus och Ebba Lindqvist PR tar den ryska feministiska punkgruppen Pussy Riot till Almedalen, för att värna yttrandefriheten. Pussy Riot har genomfört ett antal intervjuer, träffat svenska politiker och har precis deltagit i Öppna Almedalen.

”En regim som inte tål att granskas och kritiseras är en räddhågsen men också farlig regim. Ingen ska behöva fängslas för sina åsikters skull, varför vi kräver att medlemmarna i Pussy Riot omedelbart friges”, säger Robert Hårdh, chef, Civil Rights Defenders.

”Att resa runt i världen och berätta om den egna situationen och utvecklingen i Ryssland visar inte bara på ett oerhört mod utan är dessutom ett betydande risktagande. Nya lagar slår direkt mot Pussy Riot. Man förbjuder t.ex. folk att sprida deras youtube-videor. Sådan ser situationen ut i dagens Ryssland. Rätten att få skapa och utöva kultur – varhelst det är – är samhällets syre. Utan den rätten blir luften tunnare för oss alla”, säger Ebba Lindqvist, Ebba Lindqvist PR.

Ebba Lindqvist PR är en av initiativtagarna till Pussy Riot Sverigebesök och har bl a bidragit med kontakter till svenska konstnärer och artister som i och med detta arbete format AMAS (Art Makes a Stand) ett nytt artistinitiativ.

”Hur öppet ett samhälle än tycks vara, kan vi aldrig ta yttrandefriheten för given. Vi behöver prata om den, använda oss av den och förse den med både röster och fria, öppna mötesplatser så att alla kan komma till tals!”, säger Calle Nathanson, vd, Folkets Hus och Parker.

……………………………………………………………………………………………..
För mer information kontakta:
Ebba Lindqvist, brev@ebbalindqvist.se
Telefon: 070-4803300

Om Pussy Riot
I augusti 2012 dömdes tre av medlemmarna i det feministiska ryska punkbandet Pussy till två års fängelse för huliganism motiverat av religiöst hat, efter ett regimkritiskt uppträdande i en katedral i Moskva i februari samma år. Aktionen syftade till att kritisera de nära banden mellan den ryskortodoxa kyrkan och Kreml, och hur båda dessa institutioner förstärker varandras konservativa syn i bland annat frågor om gender och rättigheter för homosexuella. Gruppen var särskilt kritisk mot den ryska Patriarken Kirills öppna stöd till Vladimir Putin under presidentvalet i mars 2012.

Det är uppenbart att kvinnorna har blivit åtalade och straffade inte för det olagliga intrång de möjligen gjort sig skyldiga till utan för den politiska åsiktsyttring de genomfört. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är mänskliga rättigheter som skyddas i internationell rätt. Att inskränka och undertrycka politiska yttringar genom åtal som angriper innehållet i yttringarna kränker dessa friheter och är ett brott mot Rysslands internationella åtaganden. Vladimir Putin har vid flera tillfällen uttalat sig om rättegången och domen på ett sätt som tyder på politisk inblandning i rättsprocessen. Åtalet, brottsrubriceringen och domen är en del av en oroande utveckling i Ryssland där yttrandefriheten och den politiska friheten inskränks genom att ny lagstiftning och som i detta fall åtal.

Pussy Riot -fallet har fått stor internationell uppmärksamhet. Ett stort antal ryska och internationella musiker har uttryckt sitt stöd för gruppen. Bland de mer namnkunniga artister som uttalade sitt stöd för Pussy Riot fanns Paul McCartney, Björk, Madonna och Red Hot Chili Peppers.

Se också länkarna nedan: eftersom Pussy Riot är klassade som extremister i Ryssland är det förbjudet att i hemlandet sprida videor eller andra publikationer som anses uppmuntra gruppen.

http://www.youtube.com/watch?v=GCasuaAczKY&feature=player_embedded

Categories: News.
Tags: Almedalen, Freedom of expression, Natalia Project, and Pussy Riot.