(Svenska) Jurist med kunskaper i urfolksrättigheter till Civil Rights Defenders

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Civil Rights Defenders rättsavdelning är ett viktigt nav i organisationen för att driva på och kvalitetssäkra det rättighetsbaserade arbetet. Under 2017 kommer vi att sätta igång ett nytt arbete i syfte att stärka samers egenmakt och möjlighet att påverka sin framtid och miljö. Arbetet drivs i samarbete med Naturskyddsföreningen. Vi söker nu en jurist med goda kunskaper i urfolksrättigheter för detta arbete.

Din roll
Du kommer att arbeta i en bred roll omfattande rättsutredningar, rättsprocesser och påverkansarbete samt vidare med praktiska uppgifter vid anordning av seminarier, samrådsmöten och övrig administration av projektet. Du bidrar också till avdelningens övriga arbete, t. ex. i frågor berörande hatbrott, diskriminering och inlåstas rättigheter, samt till det övergripande utvecklingsarbetet i organisationen. Du rapporterar till projektledaren.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
-Att bedriva ett juridiskt granskningsarbete för att mot bakgrund av internationell rätt identifiera brister i Sverige
-Att driva juridiska processer nationellt och internationellt kring enskilda fall som synliggör strukturella problem och som därför är principiellt viktiga i syfte att påverka lagstiftning och praxis
-Att skriva rapporter och remissvar för att synliggöra brister och föra fram krav på åtgärder, till exempel i form av ändringar av gällande/föreslagen lagstiftning och praxis
-Att skriva artiklar och medverka i media och annan extern kommunikation
-Att ge råd till personer som utsatts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna
-Anordna och medverka vid möten och seminarier med beslutsfattare
-I övrigt bidra med juridiskt stöd till organisationen

Vem söker vi?
Vi söker dig som är driven och ansvarstagande. Du har juristexamen och minst 2 års arbetslivserfarenhet inom relevant juridiskt område. Du är antingen notariemeriterad eller har erfarenhet från en myndighet som är relevant för arbetsuppgifterna. Du har god kunskap om internationell rätt på människorättsområdet och specifikt om urfolksrätt. Du har vidare kunskaper om samers historia och nutid, samt om svensk lagstiftning som är relevant för samers levnadsförhållanden. Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift samt en god stilistisk förmåga och har erfarenhet av rapportskrivande.

Meriterande för tjänsten
-Erfarenhet av och kunskap i att arbeta i projekt, inklusive projektredovisning
-Eget nätverk bland samer
-Språkkunskaper i något av de samiska språken
-Erfarenhet av internationellt påverkansarbete
-Dokumenterad erfarenhet och intresse av arbete inom området mänskliga rättigheter

Vi erbjuder dig en självständig roll där du får möjlighet att använda din breda juridiska kompetens inom det människorättsliga området. Vi är en utvecklingsinriktad organisation med många duktiga och engagerade medarbetare som trivs med samarbete och att göra skillnad. Vi sitter i centrala och fina lokaler i en av hötorgsskraporna. Tillträde 1 september 2017, vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Välkommen att söka!
Vi behöver din ansökan med CV och ansökningsbrev senast den 7 maj 2017 till Sofia.CarelliMantyla@crd.org. Vid frågor är du välkommen att kontakta projektledaren Katri Linna tel. 08-545 277 30 eller katri.linna@crd.org.

Civil Rights Defenders är en oberoende expertorganisation. Organisationen bildades 1982 i Stockholm med syfte att försvara de mänskliga rättigheterna, och då i synnerhet de medborgerliga och politiska rättigheterna, och stärka utsatta människorättsförsvarare både i Sverige och internationellt.

Categories: Vacancies.
Regions: Sweden.